Španielska kuchyňa je veľmi pestrofarebná, chutná a rafinovaná. Už po stáročia sa k poháru vína podávajú jedlá, nazývané tapas. Tapas, v preklade pokrievka, je malá porcia jedla, malé chuťovky, ktoré tvoria základ každej španielskej reštaurácie, baru či taverny.
Podávajú sa v malých miskách alebo na tanierikoch a dajú sa pripraviť aj z bežných surovín, ktoré máš doma. Do mištičiek môžeš naaranžovať plátky šunky, salámy, klobásy, kocky syra, olivy alebo vytvoriť svoje vlastné kreatívne tapas, na chlebíkoch a opečených toastoch, pokvapkaných olivovým olejom alebo rôzne suroviny pokrájaš na menšie kúsky a napichneš na špáradlo. Tvorivosti sa medze nekladú a tak máš možnosť obmieňať nekonečné množstvo surovín a vykúzliť dekoratívne chuťovky.
Ak chceš svoju návštevu doma pohostiť niečím iným, ako sú bežné chlebíčky, určite vyskúšaj tapas. Môžeš sa nechať inšpirovať aj mojimi chuťovkami, ktorými zvyknem hostiť svojich priateľov. Snažím sa aby vyzerali čo najpestrejšie a tak používam čo najviac rozmanitých surovín. Základ tvoria opečené kúsky chleba, na olivovom oleji potreté cesnakom a potom striedam rôzne prísady, ako je napríklad nadrobno nakrájaný a uvarený baklažán, paradajky, papriky, cukety, šampiňóny, cibuľa, syr, rôzne druhy šunky, salámy, olív alebo jednoducho napichnem na špáradlo kocku syra s olivou a bylinkami, či opečené mandle v slivke, obalené slaninkou. Možností je nekonečne veľa, stačí len použiť svoju špajzu, chladničku a fantáziu.
Ďalšou neoddeliteľnou súčasťou španielskej kuchyne je paella. Paella je jedlo z ryže, s použitím rôzneho mäsa, morských plodov a zeleniny. Vníma sa ako národné jedlo a je rozsiahla po celom území Španielska. Keď som pracovala na Malorke, tak sme jeden deň v týždni varili paellu, v obrovskej panvici vonku a ponúkali ňou hostí z hotela. Paellu si vieš ľahko pripraviť aj doma. Ja zvyknem paellu pripravovať tak, že si 2 hrnčeky dlhozrnnej ryže dobre premyjem, nachvíľu namočím do studenej vody a nakrájam potrebné suroviny na prípravu. Väčšinou používam vykostené kuracie stehná, ktoré opečiem na panvici, postupne pridám morské plody, zeleninu, ryžu a paella korenie Colorant, či kurkumu na zafarbenie ryže, vývar a podusím približne 50 minút pod zakrytou pokrievkou, aby sa spojili všetky chute. Paellu si môžeš vytvoriť a dokombinovať rôznymi surovinami, ako sú krevety, bravčové rebierka alebo králičie mäso, klobáska, fazuľa a zelenia. Nezabudni si k lahodnému jedlu dopriať španielsky národný nápoj Sangriu, ktorú si vytvoríš ľahko z červeného vína, fanty, koňaku a na kúsky pokrájaného rôznorodého ovocia. Sangriu si vieš kúpiť priamo aj v obchode, ako hotový nápoj, ktorý si len doma dochutíš ovocím. Takže ak chystáš oslavu, párty alebo len menšie posedenie s priateľmi, môžeš sa inšpirovať aj touto krásnou krajinou a jej gastronómiou, akou Španielsko bezpochyby je
mňam tak tieto tapas aj paella vyzerajú úžasné!! veľmi dobrý nápad na oslavy, určite vyskúšam
Na taketo gurmaninky velmi rada pridem a urcite nie len ja skvela inspiracia
nothing like food that is healthy and tasty !
Mnamkyyy 😍