Kambodžská gastronómia

Čím ďalej od domova si, tým sú väčšie rozdiely nie len v krajine a kultúre ľudí, ale aj v jej gastronómií. Kambodžská kuchyňa je podobná tej thajskej, vietnamskej či laoskej, je však menej pikantná. Základ tvoria ryby a ryža a vďaka čerstvosti prísad patrí medzi najzdravšie na svete.

1

Národné jedlo je Amok, ryba zabalená do banánového listu a pripravovaná v pare s kokosom, čili a citrónovou trávou, servírovaná s ryžou. Obľúbené sú aj rôzne polievky, väčšinou rybacie, pripravované na mnoho spôsobov, ako je polievka Samlor ktis, dochucovaná kokosovým karí a ananásom alebo polievka Suki, ktorej základ tvorí zmes zeleniny, rýb a rôzne druhy mäsa. Kambodža je veľmi bohatá na tropické ovocie, ktoré väčšinou používa namiesto dezertov po jedle. Kokos, mango, duong, ananás, banány, menoa, tourain, durian, či chlebovník, sú všade k dispozícií vo veľkom množstve a chutia priam božsky, aj keď na arómu niektorých z nich, si treba najprv zvyknúť, ale stojí za to, ich ochutnať.  Medzi vychytené nápoje khmérov patrí tai čaj a národné pivo Angkor. Populárne je tiež ryžové víno, či ovocné kokteily Teuk kralohk.

2

3

Za pozornosť stojí určite aj kambodžský trh, na ktorý musíš bezpodmienečne zájsť, pri návšteve tejto tajuplnej krajiny. Na trhoch nájdeš nespočetné množstvo zdravej a čerstvej zeleniny, šťavnatého ovocia, rôzne druhy rýb, ktoré bez problémov porcujú pred tvojimi očami a tradičné kambodžské špeciality, ktoré sú pre západné krajiny nepochopiteľnou súčasťou khmérskeho jedálnička. Domáce pochúťky, ako sú žaby, hady, oplodnené vajíčka, vyprážaný hmyz, pavúky a rôzne červíky, sú naozaj len pre silné žalúdky, no oni ich s chuťou jedia, ako čipsy.

5

4

V Kambodži je bežnou súčasťou pouličné jedlo, podávané zo stánkov na bicykloch alebo zo stánkov pri chodníku. Podvečer, keď sa na verejných priestranstvách stretáva množstvo ľudí, sú tieto pouličné vozíky vo veľkom množstve a ponúkajú široký výber jedál, ako je grilované mäso, pečená kukurica, banány či slimáky. V prímorskom meste Sihanoukville, sú vychytené stejky z barakud, krevety a rôzne druhy rýb, či morských plodov.  Tvoje chuťové poháriky v tejto krajine zažijú obrovský kus nepoznanej exotiky, ktorú musíš vyskúšať a pochutnať si na rozmanitosti a širokom výbere jedál, chutí a vôní.

komentáre k “Kambodžská gastronómia

Napísať odpoveď pre Pavel Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *