Marocká kuchyňa

Exotická a orientálna, spojená chuťami barbarskej, arabskej, španielskej a maurskej kuchyne. Zdravá a bohatá, plná zeleniny, ovocia, pšenice, jačmeňa, rýb, chutného mäsa a rafinovane prepojená bohatými prísadami a voňavými koreninami, ktoré dodajú tu správnu vyváženú chuť jedál. Tajine, marocké mäsové guľky, harira, plnené chlebové placky, sladké tortičky z ďatlí a mandlí, či silný a sladký mätový čaj. To všetko sú domáce tradičné pochúťky, typické pre túto krajinu.

 

2 3

 

Národným piatočným jedlom je kuskus. Kuskus je tvrdozrnná pšenica spracovaná na drobné guličky, ktorá sa varí v pare alebo sa len zaleje horúcou vodou a zmieša sa s kúskami mäsa alebo zeleniny. Kuskus je skvelá príloha k jedlám  a existuje množstvo variantov a receptov s použitím kuracieho, jahňacieho či hovädzieho mäsa alebo aj vegetariánske verzie, plné rozmanitej zeleniny či ovocia.

 

4

 

 

Môj kurací kuskus:

 

Cibuľu osmažíš do zlatista. Šampiňóny, sušené huby, mrkvu a petržlenovú vňať si pokrájaš na malé kúsky a na olivovom oleji necháš opražiť pár minút. Pridáš vývar a šafrán. Privedieš do varu, pridáš kuskus a dochutíš soľou a korením. Kuracie stehná okoreníš podľa svojej chuti a dáš zapiecť do rúry.  Zmes s kuskusom odstavíš z ohňa a necháš odstáť až kým absorbuje všetok vývar. Pridáš upečené kuracie stehná a ozdobíš malou kukuričkou a plátkom citróna. :)

 

5

 

Publikované v rubrike Maroko

komentáre k “Marocká kuchyňa

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *